Tietokoneen käyttövinkkejä kääntäjälle

Miten voin nopeuttaa tietokoneen käyttöä?

Käytä pikanäppäimiä (keyboard shortcuts). Microsoftin ylläpitämä luettelo löytyy täältä.

Käynnistetty ohjelma ei näy näytössä.

Jos käytössä on useampi kuin yksi näyttö, voi joskus käydä niin, että käynnistetty ohjelma joutuu näkyvissä olevan alueen ulkopuolelle. Tällöin saat ohjelman takaisin näyttöalueeseen napsauttamalla sen nimeä Windowsin alareunassa hiiren kakkospainikkeella, valitsemalla Siirrä ja siirtämällä ikkunaa sitten nuolinäppäimillä. Jos et jostain syystä näe ohjelman nimeä tehtävärivillä (alareunassa), valitse ohjelma Alt+Sarkain-pikanäppäimellä, paina Alt+Välilyönti, paina r-kirjainta (Siirrä-komennon valintakirjainta) ja siirrä sitten "näkymätöntä" ohjelmaa nuolinäppäimillä haluttuun suuntaan. Jos et silti saa ohjelmaa näkyviin, napsauta ohjelmaa tehtävärivillä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Suurenna. Napsauta sitten tehtävärivin tyhjää osaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Limittäin.

CSV-tiedostoa ei voi avata oikein Excelissä.

Syynä on käytetty luetteloerotin. Anglosaksisissa maissa se on pilkku ja Suomessa puolipiste. Valitse Ohjauspaneelista Aluekohtaiset ja kieliasetukset, Valitse Mukauta ja kirjoita Luetteloerotin-kohtaan pilkku. Muista tämä myös lähettäessäsi CSV-tiedostoja anglosaksisiin maihin.

Ohjelmien käynnistäminen automaattisesti.

Voit määrittää, että tietyt ohjelmat, kuten Word tai Outlook, käynnistyvät automaattisesti tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Vedä ohjelmat hiirellä seuraavaan paikkaan: Käynnistä > Ohjelmat > Käynnistys. Huomaa kuitenkin, että kaikki automaattisesti käynnistyvät ohjelmat eivät näy tässä paikassa. Jos kone käynnistyy hitaasti ja haluat poistaa automaattisesti käynnistyviä ohjelmia, voit tehdä sen valitsemalla Käynnistä > Suorita ja kirjoittamalla msconfig. Verkosta löytyy lisätietoja esim. googlaamalla "system configuration utility".

Word tekee automaattisesti asioita, joita en halua.

Word tekee oletusarvoisesti tarkistuksia ja muutoksia, joista on yleensä vain haittaa kääntäjälle. Napsauta näytön vasemmassa yläkulmassa olevaa Office-kuvaketta ja valitse Wordin asetukset > Tarkistustyökalut > Automaattisen korjauksen asetukset. Poista kaikki valinnat kaikilta välilehdiltä.

Wordin hyödyllinen Oheistiedot-toiminto.

Saat näkyviin tekstissä olevan sanan määritelmän ja synonyymit napsauttamalla sanaa hiirellä, kun Alt-näppäin on painettuna.

Levytilan vapauttaminen.

Jos Windows-koneen C-asema alkaa täyttyä, tilaa voi vapauttaa yksinkertaisella tavalla. Napsauta Resurssienhallinnassa C-asemaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Ominaisuudet > Yleiset. Valitse sitten Levyn uudelleenjärjestäminen. Toiminnon suomenkielinen nimi on hieman harhaanjohtava (englanniksi Disk Cleanup), sillä se itse asiassa poistaa tilapäistiedostot, välimuistitiedostot ja tarpeettomat ohjelmatiedostot (valintasi mukaan).

Hyödylliset DOS-komennot.

Ennen Windowsia PC-tietokoneissa oli käyttöjärjestelmänä DOS. Sen komentoja voi vieläkin käyttää valitsemalla Käynnistä > Suorita > "cmd". Komennoilla voi nopeasti tehdä erilaisia tiedostojen hallintatoimia.

Kansiosta toiseen siirtyminen: cd.. (edellinen kansio), cd "kansio1" (siirtyminen tiettyyn kansioon), dir (kansion hakemisto), del "tiedosto1" (tiedoston poisto), del *.xml (kaikkien xml-tunnisteisten tiedostojen poisto), ren *.htm *.html (kaikkien kansion tiedostojen tunnisteiden vaihto), copy *.txt "kaikki.txt" (kaikkien txt-tiedostojen kopiointi yhteen tiedostoon), help (kaikkien DOS-komentojen luettelo), help del (näyttää esim. del-komennon parametrit).

Tietojen kopioiminen verkosta

Nettisivulla olevan taulukon voi kopioida helposti Exceliin napsauttamalla taulukkoa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Vie Microsoft Exceliin.