PDF-tiedostojen käsitteleminen

Käännettävä materiaali tulee asiakkailta yhä useammin PDF-muodossa. Monesti asiakkaat eivät edes tiedä, millä ohjelmalla teksti on alunperin luotu. PDF-tiedoston muuntaminen käännöstyökalulla käsiteltävään muotoon ei koskaan onnistu täydellisesti, vaan vaatii aina taiton viimeistelyä.

PDF-tiedostojen lukeminen

PDF-tiedostojen lukemiseen käytetään useimmiten Acrobat Readeriä, mutta saatavilla on parempiakin vaihtoehtoja. Alla pari, joilla voi avata PDF-tiedostot omiin välilehtiinsä sekä sitten lisätä niihin kommentteja ja muita merkintöjä:

PDF-tiedostojen luominen

PDF-tiedoston luonti onnistuu jo suoraan monista ohjelmista. Tarvittaessa voi käyttää PDF-muunto-ohjelmia (kyseessä on tulostinohjain, joka löytyy Tulosta-komennon alta). Alla joitakin:

PDF-tiedostojen muuntaminen Word-muotoon

Word 2013 -versiosta lähtien Wordilla on voinut avata PDF-tiedostoja. Jos kyseessä on tekstimuotoinen PDF-tiedosto, Word yrittää muuntaa sen normaaliksi Word-asiakirjaksi vaihtelevalla menestyksellä (ns. PDF Reflow -toiminto). Tekstimuotoisen PDF-tiedoston muuntamiseen Word-tiedostoksi on myös käytettävissä monia muita vaihtoehtoja. Kuvamuotoisen tiedoston muuntamiseen on käytettävä tekstintunnistusohjelmaa eikä muunto tällöin periaatteessa eroa skannerin läpi ajetun paperiversion tekstin tunnistuksesta.

Sovelluksia, joilla PDF-tiedoston voi muuntaa Word- tai RTF-muotoon:

Verkkopalveluja, joissa PDF-tiedoston voi muuntaa Word- tai RTF-muotoon:

PDF-tiedoston muuntamiseen voi käyttää myös tekstintunnistusohjelmaa (OCR-ohjelmaa), joka muuntaa tiedoston ensin kuvamuotoon, minkä jälkeen ohjelma "skannaa" ja muuntaa sen Word-muotoon:

Käännösmuistiohjelmista Trados Studio väittää pystyvänsä kääntämään PDF-tiedostoja, mutta käytännössä se muuntaa PDF-tiedostoston DOC-muotoon käyttämällä Solid Documentsin teknologiaa.

PDF-tiedostojen muuntaminen PowerPoint-muotoon

PDF-tiedoston voi muuntaa PowerPoint-muotoon seuraavalla ilmaisella työkalulla:

PDF-editorin käyttäminen kääntämiseen

Jos PDF-tiedostossa on vain pari sivua, käännöksen voi tehdä suoraan PDF-editorilla:

  • Nitro PDF Professional
  • Infix PDF Editor: Infix ei muuta tiedostomuotoa. Käsittelyn jälkeen tiedosto on yhä PDF-tiedosto. Infixillä voi aiemman tekstin muokkaamisen lisäksi myös muotoilla tekstiä ja lisätä tekstiruutuja sekä vaihtaa kuvia. Uudessa versiossa on Export as XLIFF- ja Import translated XLIFF -toiminnot, joiden avulla teksti voidaan siirtää käännösmuistityökaluun ja käännöksen jälkeen palauttaa PDF-tiedostoon.

  • Adobe Acrobat X Pro (täydellisellä Acrobat-versiolla voi myös luoda tekstihakuja nopeuttavan indeksin)
  • OpenOffice (tuo Draw-muotoon ja tallenna takaisin PDF-muotoon)

Editorilla voi myös siistiä PDF-tiedostoa (poistaa turhia osia, yhdistää tiedostoja, poistaa kommentteja, ylä- ja alatekstejä sekä vesileimoja) ennen Word-muuntoa, mikä parantaa muuntotulosta.

Muita PDF-työkaluja